Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


tisdag 16 november 2010

Tannøya runt

Idag var det varmare, bara några minusgrader, men inte så soligt som igår.
Planen för dagen var att runda Tannøya som ligger mellan Hamarøya och Bogvetten, halvön där vi bor. Vi la i kajakerna vid några flytbryggor vid Sørkil, det var där som vi fotograferade solnedgången i förrgår när vi kom fram. Efter en kort stunds paddling så började det snöa, men det slutade ganska omgående.
Vi började paddla norrut efter Tannøyas östra sida i soluppgången som gav härliga färger på himlen. Det var inte bara solen som gick lågt utan det gjorde även molnen, de gick faktiskt så lågt att de gick bakom fjällen istället över.
När vi paddlat ut till norra Tannøya bestämde vi oss för att även runda Trinnøya, en liten ö norr om denna. Här ute hade vi fri sikt över Vestfjorden mot Lofoten där fjälltopparna lystes upp av den lågt stående solen.
I en liten vik på Trinnøyas nordsida fick vi se Tumlare simma omkring. (Tumlare är en av de minsta tandvalarna och blir normalt 1,5 meter lång med en vikt på cirka 50 kg.) Vi satt nog och tittade på dessa, som kom upp till ytan för att hämta luft med jämna mellanrum, i fem minuter. Under tiden började det snöa, snö och snö det var kanske snarare snöblandat regn. Vinden tilltog och fjällen runtomkring försvann i dimman. Det lite mörka vädret hade legat på lut hela förmiddagen och brast nu ut. Så vi rundade Trinnøya men valde sedan att gå tillbaka på östra sidan av Tannøya. Det ”lilla” ovädret drog dock ganska snabbt förbi.
När snöandet och dimman lättat intog vi, sittande i kajkerna, lunchen i en av vikarna på norrsidan av Tannøya. Under nästan hela lunchen satt jag och tittade på en havsörn som satt i ett träd endast femtio meter framför mig. I dessa fjordar är vattnet så otroligt klart att man kan se alla möjliga växter och djur, så som eremitkräftor och jätte sjöstjärnor långt ner i vattnet.
Efter lunchen paddlade vi ner till Andsnesholmen innan vi vände tillbaka till Sørkil.
Lite kuriosa information: Solen gick upp kl 9:14 och ner kl 14:04. Under tiden som vi paddlade knappt 20 km sjunk tidvattnet med ca 1 m.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar