Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


söndag 14 november 2010

Resan till Tysjorden

Har under hösten fått frågan hur det kommer sig att man väljer att åka till Nordnorge för att paddla havskajak i november? Jo det är säkert så, som många har sagt, ”att det är helt fantastiskt fint där på sommaren” men det finns några orsaker till att vi valde just november.
En orsak är att just vinterpaddling har sin charm med det alldeles speciella ljuset, och med rätt utrustning så behöver man faktiskt inte frysa. Andra orsaker är att det så här års blir landskapet väldigt annorlunda och spännande på ett helt annat sätt än på sommaren, det är garanterat myggfritt, ingen trängsel med andra båtar och att det finns en viss chans att få paddla bland späckhuggare, Orcas, i Tysfjorden under vintern. Jämfört med december och januari så har november den fördelen att det fortfarande finns några timmars dagsljus.
Att åka 135 mil genom Sverige och Norge kanske låter som en oändligt lång transportsträcka, men så var det inte alls.
För att slippa nattkörning så delade vi upp resan i två resdagar på vägen upp och två på vägen ner. Från början hade vi tänkt oss att tälta utefter vägen men sen blev vi lite bekväma. Att slå upp tältet i mörker, snö, en massa minusgrader och kanske snöstorm kändes inte så lockande så veckan före avresa bokades en stuga i Tärnaby på ditresan och en i Näsåker på hemresan.
Resan dit och hem blev faktiskt en del av hela semesterns upplevelse. Under bilfärden såg vi en massa olika djur så som en vit skogshare, älgar, rådjur, en räv och en massa renar. Emellanåt stannade vi för att titta på olika sevärdheter och vyer. Polcirkeln var ett av ställena som var värt ett litet stopp.
I Tysfjorden hade vi bokat ett motell med ett rum, pentry och sovloft. Variationen av dagsturer var mer än tillräckligt för fem dagars paddling så vi kände oss aldrig fastlåsta av boendet. Det kändes snarare lyxigt att kunna torka utrustning, laga mat på en riktig spis, basta och kunna surfa lite på nätet.

1 kommentar:

  1. Skönt att resan gick bra. Hoppas du r så pass pigg att du kan njuta av alla upplevelser. Ser fram emot fler bilder! Njuut nu men var rädd om dig! La familia Hasselberg gm Ann

    SvaraRadera