Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


fredag 19 november 2010

Paddling i Tømmeråsfjorden

Denna, vår sista paddeldag i Tysfjorden tog vi liksom vår första paddeldag, 08:00 färjan från Bognes till Skarberget. Skillnaden i ljus, eller ska man säga mörker, var märkbar jämfört med i måndags. Dagarna blir nu kortare och kortare och snart kommer solen överhuvudtaget inte att ta sig över fjällen. Vi körde sedan vidare ner till södra viken av Tømmeråsfjorden där vi sjösatte kajakerna.
Vädret denna morgon var några grader varmt med ihållande regn. Frånsett omgivningen så kändes det nästan som en svensk sommarpaddling.
Sitter man väl i kajaken så har ju regnet inte någon större betydelse. Med torrdräkt, sydväst och neoprenhandskar så håller man sig varm och torr.
När vi satt oss i kajakerna, och börjat paddla norrut i viken, så såg några sjöfåglar. Vi konstaterade att det var synd att man inte kände igen fler av alla fåglar som vi sett under veckan än vad vi gjorde. En fågel låg kvar tills vi bara var ett par meter ifrån och först då såg vi att det var en lunnefågel. Det var första gången som jag såg en sådan på så nära håll. Hade det inte varit för den karakteristiska näbben så hade vi nog inte känt igen den.
Vi rundade Mulbukttinden vars topp var dold av moln och dis. Efter ca. fyra km paddling så kom vi fram till Nordneset där Fuglifjorden viker av söderut. Där såg vi några tumlare som simmade in i fjorden. Vi satt en stund och bara beundrade dem när de med jämna mellanrum kom upp till ytan för att andas. Det var dock på ett ganska långt avstånd så vi paddlade efter dem in i fjorden. Denna fjord såg verkligen precis ut så som man föreställer sig en fjord, med höga fjäll runtomkring den.
I Krabbviken intogs lunchen innan vi vände upp norrut igen. Precis innan vi kom ut ur fjorden dök en tumlare upp, bara 20 – 25 meter, framför kajakerna. Vi satt där alldeles häpna när den dök upp ett par gånger innan den försvann.
Då det fortfarande var några timmars ljus kvar rundade vi även Storvikfjellet och paddlade ner till Forneset. Nu var det hög tid att vända om för att ta oss tillbaka innan det skulle mörkna.
Norr om Mulbukttinden, när det bara var några km kvar att paddla, så slutade det att regna. När vi nästan var tillbaka vid bilen så dök det, i strandkanten, upp en mink eller vad det nu kan ha varit för mårddjur.
Sista paddeldagen i Nordnorge var nu över och vi fick aldrig se några orcas som vi hade hoppats på. Men vi har fått fantastiskt fina naturupplevelser under en härlig vecka. Förutom alla fantastiska vyer så kommer jag att minnas de nära mötena med havsörnarna och tumlarna.

1 kommentar:

  1. Magiska bilder - det måste vara hur häftigt som helst. Ser fram emot att du kommer hem och berättar!!!!!

    SvaraRadera