Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


måndag 12 augusti 2013

Paddling i Millesviks och Lurös skärgårdar

För tredje gången höll jag förra helgen en tur i Lurö skärgård. Vädret var så fint så några av oss startade turen redan på fredagen och inte på lördagen som vi gjort tidigare år. Även i år så utgick vi från Ekenäs men istället för att paddla söderut i Lurös skärgård styrde vi på fredagen fören upp i Millesviks skärgård.
Under eftermiddagspaddlingen diskuterade vi om det var bleke eller stiltje… eller är det samma sak? Hur som helst så var det en jättefin paddling i helt lugnt vatten. Tillslut så slog vi upp tälten på Långholmens östra sida. Efter bad och kvällsmat så gick vi över till öns västra sida där vi satte oss och tittade på solnedgången.

På lördagsmorgonen hade vinden tilltagit något. Efter frukost och rivning av tälten så satte vi oss i kajakerna. Till att börja med så paddlade vi ytterligare en bit norrut innan vi åter vände kosan mot Ekenäs, där vi skulle möta ytterligare fyra Havspaddlare. Nu hade den sydostliga vinden mojnat något men vi valde ändå att paddla i lä bakom Kalvön och Halsön på väg ner till Korsholmen.
 På dess sydvästra sida ligger en liten lagun där lunchen intogs. När vi gav oss iväg efter lunchen så kändes det att det var oväder på gång. I horisonten över Dalbosjön blev det mörkare och mörkare så några av oss tog på oss jackor. Jag försökte hålla upp tempot för att hinna till gästhärbärget Luringen innan ovädret. Men när vi passerat Långskären och hade mindre än 2 km kvar till Stenstacka så ökade vinden och strax därpå kom ett kraftigt regn med åska. Vinden och vågorna kom nu från sydväst, nästan rak framifrån, och det kraftiga regnet gjorde att sikten blev starkt begränsad. Gruppen drogs isär när två stycken paddlade ut till Munkstackarna och några halkade efter. Dock drog det värsta ovädret vidare efter en stund och vi kunde alla samlas i hamnen vid Stenstacka.

Efter att vi hade gjort oss hemmastadda på Gjöa af Lurö så gick vi till bad och bastuflotten, Mysingen, där vi badade i badtunna, bastade och grillade i grillkåtan. Efter en trevlig kväll gick vi så tillbaka till Gjöa för att sova.

 
Söndagen bjöd på fint väder även om vinden tidvis var frisk. Men när vi rundat Korsön och kom till Husöns norrsida så var det nästan vindstilla och härligt solsken. I makligt tempo tog vi oss upp till Vithall via Lilla Bratten, Bergön och  Appelholmen.
På Vithall intog vi lunch samt besökte det öppna muséet som är en gammal fiskarbostad. Efter lunchen fortsatte vi paddla norrut mot Ekenäs. Vid Vingsön så tog vi farväl av Gertrud och Lars som ville stanna ytterligare en dag i Lurö.

Vi som paddlade var Mats, Emma, Erik, Kjell, Gertrud, Lars, Per, Kajsa, Birgitta och Jan.



2 kommentarer:

  1. Jag kan gissa att det var en fin paddling, har själv varit och paddlat där många gånger (bor i Säffle) och finner hela tiden "nya rutter" att paddla.

    SvaraRadera
  2. Ja, Stefan det var himla fin paddling. Vi var där 2008 och 2009 också. Och vi lär nog återvända dit snart igen.

    SvaraRadera