Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


onsdag 29 juli 2009

Södra Björnön

I måndags paddlade jag och Grete till södra Björnön. På eftermiddagen såg det ut som om det skulle komma regn, men det blev uppehåll hela kvällen. Första gången vi paddlade så låg Mälaren spegelblankt. Denna kväll var det dock lite blåsigt, så vi försökte få lä genom att paddla i sundet. Vinden var sydlig så vi fick lite motvind ner till södra.
Vid badet gick vi iland för att fika vid strandkanten. Det visade sig dock vara fullt med flugor på stranden så vi flyttade ut på bryggan istället. Där blåste vinden bort flugorna och vi kunden ta en mysig fika.

måndag 13 juli 2009

Paddling i Svartån

Det var ett tag sedan jag var ute med kustharen & Co men igår paddlade vi, för ovanlighetens skull, på en å. Turen gick från Skultuna till Västerås. Vi ställde en bil inne i stan och åkte ut med den andra till det gamla mässingsbruket där vi la i.
Vädret var växlande med en regnskur då och då men ändå varmt.
Det kändes lite ovant att paddla i en å, land på båda sidor, inga vågor och bara en möjlig färdväg. Efter en stund verkade det som om Stefan sakna vågor och surf så han börjad öva på kantningar och styrtag.
Själv tyckte jag att det var riktigt vackert och omväxlande, ibland gula fält och åkrar på sidorna och ibland en massa träd. Vi passerade förbi flera vackra hus som man inte skulle ha något emot att bo i. Någonstans på mitten var det ett lite längre lyft. Efter det passade vi på att fika innan vi paddlade vidare. Mot slutet paddlade vi förbi ett mysigt koloniområde med en massa små hus.

söndag 5 juli 2009

Aggarön runt

I torsdags berättade Magnus att han, i VKF:s regi, skulle leda en tur till Aggarön på söndag. Han frågade då om jag ville följa med, vilket jag naturligtvis ville. Vi blev fem personer som gav oss iväg i förmiddags vid niotiden, för att paddla runt Aggarön. Till att börja med paddlade vi sydost i Björnösundet och fortsatte sedan fram till Mårtensham, där vi korsade farleden över till Aggarön.
Lunchen intogs på norra sidan, på den klippiga udden, strax väster om hamnen. Som ett roligt och kulturellt inslag hade Peter tagit med sig en artikel, från VLT och lite annat, om just Aggarön. Han berättade bl.a. att Gustav Vasa hade ägt ön och att det fanns dokument som visar att han sålde den på 1500-talet. Själv hann jag inte läsa artikeln under lunchpausen men tänkte göra det vid nästa paus… ja, ja, ni kan ju gissa om jag kom ihåg det.
Efter lunchen fortsatte vi söderut på östra sidan, där vi såg vi både havsörn, fiskgjuse och svanar. Ön verkar vara fin med öppna ytor i mitten, men strandkanten runt ön är tyvärr ganska igenvuxen med träd ända fram till vattenbrynet. Vid södra udden bestämde vi oss för att även runda Rögrund som ligger söder om Aggarön.
På tillbaka vägen stannade vi till på norrskär för att fika. Till vår stora förvåning möttes vi här av oöppnade ölflaskor och konservburkar, tältpinnar, rep en yxa mm. Det såg ut som om några hade gett sig av i all hast och glömt kvar allt detta. Detta fick naturligtvis fantasin att flöda hos oss. Några av oss passade även på att bada innan återfärden, som gick väster om Björnön.
Det blev en härlig tur i omväxlande väder men uppehåll hela tiden. Den totala sträckan blev idag 27,5 km. Och vi som paddlade var Magnus, Peter, Erik, Christina och jag.

fredag 3 juli 2009

Grodperspektiv

Brukar läsa en oerhört rolig och välskriven blogg som heter ”Ranas horisont”. (finns en länk till höger om ni blir nyfikna) Inte för att jag kan latin men efter att ha jobbat en tid i Italien så tror jag mig veta att namnet betyder just grodperspektiv. Det kanske rentutav är så att namnet på bloggen kommer just ifrån att hon ofta citerar sina barn, som likt alla barn ser världen från ett lite lägre perspektiv.

Min lilla groda, Ellen, har semester med sin mamma medans jag har jobbat i det fina vädret. :-( Men den lilla grodan har ringt några gånger och förgyllt min tillvaro på kontoret. En dag ringde hon och sa:
– pappa, jag är på Östra holmen och badar. Och vet du vad?
– nää.
– jag har hoppat från högsta!
Jag brukar paddla förbi hopptornet och måste medge att det är ganska högt. Så lite imponerad är jag.

Någon dag senare ringde hon och från Lögarängsbadet och sa:
– pappa, jag har slagit rekord!
– jaha, vad roligt. Vad då för rekord? (trodde i min enfald att hon simmat långt eller något sådant, men…)
– jag sov till klockan elva idag!
Ja, det var ett rekord helt i hennes farfars smak, han skulle nog kunna sova till elva om han inte hade hunden som körde upp honom i tid.

Kayak cruising

I förrgår efter tisdagspaddlingen pratade Magnus W, Per E och jag om att ta en tur i kväll. Magnus lovade att stå för kvällsmat, Per för fika och jag för trevligt sällskap. Enligt min mening så var det en perfekt uppdelning. ;-)
Vi träffades vid fem och paddlade direkt ut till Stora Skärplingen där vi lagade maten som bestod av fullkornspasta, tofu, strimlade soltorkade tomater, pistagenötter och olivolja. Efter den mumsiga maten tog vi ett bad för att sedan avsluta måltiden med kaffe och wienerbröd.

Från början hade vi bara tänkt runda Björnön, men vi bestämde oss nu för att endast runda Skärplingen och ta av mot centrum istället. På vägen mot Tullhuskajen passerade vi hotell Utter Inn, som hade nattgäster. Utter Inn är ett undervattenshotell med endast ett rum som ligger mitt ute i Västeråsfjärden. Med det fantastiska högtryck som nu råder kan man verkligen säga att gästerna har tur med vädret.
Vid Tullhuskajen såg vi folkvimlet från krogarna nere vid hamnen och hörde sorlet från Power Meet med en massa yankee bilar som redan börjat cruisingen inför helgen.
Då solen inte hunnit gått ner ännu så tog vi även en sväng förbi Sjökrogen och fortsatte i Svartån ända fram till Turbinhuset. Nu började mörkret lägga sig över stan och vi vände åter mot kanothuset.