Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


onsdag 16 september 2009

Paddling i Gräsö skärgård

I helgen följde jag med Havspaddlarna till Gräsös vackra skärgård. Vi startade redan på fredag eftermiddagen ifrån Äspskäret på södra Gräsö. Till att börja med paddlade vi ner runt Fruören och snirklade runt här, i den södra skärgården en stund, innan vi vek av norr igen. Läger slog vi i en vik på nordvästra Malorna, se waypoint 005. Vi hade tagit med en säck ved så efter middagen tände vi en mysig brasa. Själv hade jag haft funderingar på att sova under min tarp, men pga myggen så valde jag att slå upp tältet på klippan intill kajaken istället. Otroligt härligt att få somna till vågskvalpet bara ett par meter utanför tältet.

På lördagen fortsatte vi upp i de nordligaste delarna av skärgården. Till att börja med så var det en klarblå himmel men mot eftermiddagen så blev det lite molnigare. I den norra delen var klipporna på öarna lite kalare.
Hela skärgården är väldigt stenig. Det är en märklig känsla, nästan lite svindlande, att paddla i det klara vattnet och se botten komma närmare och närmare och sedan bara glida över grunden. Nja, alla grunden gled man ju inte över. Har nog inte repat kajaken så mycket på en enda tur tidigare. :-( Efter några grundstötningar så förstod jag varför det inte var några andra båtar här. Dock mötte vi två kanotister från Falun i vackra hembyggda träkajaker.
På lördagskvällen slog vi läger på sydvästra Malbådan. , se waypoint 006. Innan middagen tog jag ett bad. Hm, det var snarare uppfriskande än skönt. ;-)

Under söndagsnatten kom det en del regn som även fortsatte på morgonen vid frukosten. Men innan vi hade packat kajakerna så var det uppehåll. Nu var det betydligt molnigare och vinden hade tilltagit något så vi fick lite surfvågor på vår väg söderut bland skären.

Denna vackra skärgård med härliga skär, öar och kobbar är väl värt ett besök. Här fanns också en massa fåglar, bl.a. såg vi flera havsörnar, ejder och strandpipare.

Vi som paddlade var: Stefan, Maria, Jan, Thomas, Kjell och så jag förstås.

2 kommentarer:

  1. Vilken livskvalité, att få uppleva skärgården utan stora kryssningsfartyg. Men tältningen fick jag nog av sommaren 1978 på Åland. You remember? Fina bilder du fixat.
    Mom

    SvaraRadera
  2. Ni ser ut att haft det trevligt,fina bilder oxå.

    SvaraRadera