Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


fredag 21 november 2014

Lussekajaker

När jag för sju …eller var det åtta? år sedan blev turledare för Havspaddlarnas adventstur ville jag sätta en egen prägel på turen och bjuda på något extra utöver den traditionella ofarliga glöggen och papparkakorna. Jag tog då moster Ruts bullrecept och tillsatte saffran, formade bullarna som kajaker och kallade dem för lussekajaker. Jag ska inte överdriva och säga att det blev en succé men de blev i alla fall väldigt populära. Och när de några år senare fick sällskap av Daniels pepparkakspaddlar så kändes konceptet komplett.
 
Deg:
1 g (2 paket) saffran
150 g smör
6 dl vetemjöl
½ kaffekopp (0,75 dl) mjölk
50 g jäst
2 msk socker
2 ägg
Fyllning:
150-200 g mandelmassa
100 g smör
Florsocker

Garnering:
1 ägg
russin
Mandlar


Stöt saffran riktigt fint med lite socker i en mortel. Häll lite av mjölken i morteln och blanda det sedan med resten av mjölken.
Blanda 2 msk socker med 50 g jäst i en kopp. När jästen har löst sig blandas den med degspadet (saffransmjölken) med 150 g smör, 6 dl vetemjöl och 2 ägg i en bunke.
Arbeta ihop till en smidig deg och låten sedan jäsa under en handduk i 2 timmar.
Dela degen i 2 delar och kavla sedan ut dem till två avlånga rektanglar.
Bred på smöret och riv sedan mandelmassan över de utkavlade degarna. Avsluta med att strö över lite florsocker.

Rulla ihop degarna från långsidorna och skär i avlånga längder. Tryck ihop ändarna på längderna så att de formar sig till små kajaker. Se till att ändarna blir riktigt täta så att inte fyllningen rinner ut när de gräddas.
Pensla kajakerna med ett uppvispat ägg och garnera med två russin som packluckor och en mandel som sittbrunn.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 7-8 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar