Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


fredag 21 maj 2010

Pinnbröd

Sitter och planerar för helgens hajk med Ellen, Johan och hans son Gustaf. Om vindskyddet vid Toftsjön är ledigt så har jag tänkt att vi ska sova där. Det ligger ju lite mysigt vid sjön med en eldstad precis framför vindskyddet och en vid vattnet. Det blir nog en och annan korv och pinnbröd.
Pinnbröd är ju alltid väldigt gott vid lägerelden. Det finns hur många varianter av pinnbröd som helst men alla innehåller nog mjöl, salt och vatten. Man kan också ha i en lite bakpulver, då blir pinnbröden lite fluffigare. Det finns dom som använder jäst, men då blir det lite knöligare.
Om man är ute på en lite längre tur kan man förbereda torrvarorna i en plastpåse och sedan bara hälla i vatten i påsen och knåda degen i påsen.
Grundrecept till 4 personer:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten

Rulla små ”ormar” och linda degen runt toppen på en grillpinne, grilla (eller säger man grädda?) runtom i ca 5 minuter. När brödet är färdiggräddat ta av det från pinnen och fyll hålet med flytande honung och smör. Mums…
Receptet ovan får ses som ett grundrecept och kan kryddas efter tycke och smak med t.ex. vitlök och basilika. Ska man bara ut över en dag eller två, och så är det kanske enklare att göra degen färdig hemma..
Då kan man även passa på att lyxa till degen lite extra, se några recept nedan:
Smörpinnbröd till ca tio bröd.

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1,5 dl mjölk, fil eller vatten


Blanda de torra ingredienserna och smula sedan ner smöret med fingrarna. Tillsätt sedan vätskan och arbeta samman till en fast deg. Packa degen i en plastpåse.

Ytterligare ett recept på ostbröd, som jag hittade på nätet http://www.matklubben.se/recept/pinnbroedskorv_25853.html.
Ostpinnbröd

  • 0,5 dl mjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk olja
  • 1 dl riven ost
  • 2 dl vatten


Blanda först alla torra ingredienser, tillsätt sedan osten och rör till sist i vätskan. Arbeta ihop till en deg. Kavla ut och skär remsor av degen och linda dem runt korven. Grilla korvarna tills ostbrödet fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Åh, pinnbröd. Det väcker minnen från lågstadiet när vi fick gå med mulle ut i skogen och baka pinnbröd och dricka choklad från Tom & jerry termos... Gott!

    SvaraRadera
  2. Mm, det blev riktigt gott!

    SvaraRadera