Henrik hade varit där förra året och paddlat och skulle
ordna med hyra av kajaker samt transporten från Zagreb till Rab där Yogi driver
ett kajakcenter. För att kunna boka kajakerna så krävdes en tidig anmälan och
de åtta platserna fylldes snabbt.
Så förra lördagen, den 21 september, flög vi ner till Zagreb
i Kroatien. Yogi hämtade upp oss på flygplatsen i sin minibuss och efter en hel
del packande av all utrustning körde han oss till ön Rab. Bilfärden som gick i
ganska hög fart på de slingriga vägarna över den höga bergskedjan gjorde att
jag kände av en lätt åksjuka innan vi äntligen vara framme vid kusten. Vid
Jabanet tog vi färjan över till Rab där vi åt en sen middag inne i gamla stan.Söndagen den 22 september, Rab till Gonar, 18 km paddling.
Efter att en natts sömn på kajakcentret åt vi frukost på alten som serverades av Yogis mamma. När frukosten var uppäten gick vi till en närbelägen affär för att handla lunch. Vi hade inte med oss något stormkök så luncherna under veckan bestod av yoghurt, bröd, ost, skinka och juice.
Solen sken som en svensk sommardag och nu var det äntligen
dags för paddling. Från början hade vi
tänkt paddla utefter öns östra sida med sina branta klippor, men vinden var
lite för frisk och då vi inte hade någon erfarenhet av dessa kajaker (Prion
Seyak) så beslöt vi oss för att börja paddla i lä på västra sidan. Så vi
sjösatte kajakrena något söder om staden Rab, de fyra kyrktornens stad, och
paddlade in mot gamla stan för att sedan fortsatta norrut på öns västra sida.
Då vi kom iväg rätt sent så tog vi ett lunchstopp redan
efter fyra km paddling. Innan vi paddlade vidare så badade vi i det helt
fantastiskt klara vattnet.När vi kom fram till öns västligaste fyr så fick vi lite mer vind på oss. Här mötte vi små gäss på vågorna in mot staden Gonar. Hotellet som vi fått rekommenderat visade sig precis ha stängts för säsongen. Men Henrik lyckades hitta ett annat hotell, som i och för sig också hade stängt för året, men som ändå öppnade upp för oss.
Efter att vi burit upp kajakerna på piren och duschat gick
vi till restaurangen Moro som lär vara öns bästa restaurang. Här fastnade några
av oss för en fisk som bars in på ett fat. Jag kommer inte ihåg vad fisken
hette men den kostade 380 Kn/kg och vägde 3,7 kg vilket kändes lite dyrt. Men
vi blev till slut sju som ville delade på den. När den någon timme senare var
tillagad så får jag erkänna att det var en av de godaste fiskar jag någonsin
har ätit.
När vi gick och la oss för att sova så hördes vågskvalpet
utanför balkongen, ljuvligt. Och utsikten kunde man inte heller klaga på…
Måndagen den 23 september, Gonar till Baska, 26 km paddling.
Efter att vi vaknat gick vi till fiskrestaurangen för att äta frukost. Först serverades kaffe/the, vitt bröd och marmelad. Måste erkänna att jag till en början kände mig lite lurad att betala 60 Kn för detta, men sen kom det mera. Vi fick lite grövre bröd, ost, skinka, yoghurt, pannkakor fyllda med någon slags chokladnötkräm och avslutningsvis en bulle fylld med choklad. Mätta och belåtna paddlade vi norrut till Rabs nordvästra spets. Solen sken även idag men vinden var till en början frisk dock avtog den ganska snart. När vi rundat fyren föll vi av mot staden Lupar. Här inhandlades lunchen som intogs direkt på bryggorna. Efter detta stopp så fortsatte vi norrut förbi ön Grgur, som var kvinnofängelse mellan 1948 och 1988. På den karga ön syns fortfarande skyttevärnen ute på uddarna. Utan att gå iland så paddlade vi vidare mot Prvic. Överfarten var förhållandevis lång men efter en stund så tog vi sikte på en strand i en liten lagun.
Det kändes nästan overkligt, som på film, att närma sig stranden som låg så vackert i lagunen med höga berg bakom. Och som om detta inte vore nog så såg man även de fantastiskt vackra bergen på fastlandet i öster.
Vi vilade en stund på stranden innan jag och Erik plockade fram våra cyklop för lite fridykning. I det klara vattnet såg vi en ganska många fiskar som blev nyfikna på oss. Havsbotten som sluttade lite lagom brant var full av små runda stenar och en och annan sjöborre.
På väg till Baska såg vi flera fina sandstränder på Prvic västra sida. När vi kom fram till ön Krk ändrades karaktären och klippväggarna blev brantare och högre. Vi fick en härlig kvällspaddling in till Baska. Jag fick nästan lite norgekänsla även om dessa klippor var vassare än de norska.
I Baska hyrde vi två lägenheter, efter att vi burit upp kajakerna till lägenheterna och tagit en snabbdusch så gick vi in till byn och åt middag på en restaurang nära stranden. Tisdagen den 24 september, Baska till Krk, 25 km paddling
Tidigt på morgonen gick vi och handla lunch på Konzum. När sedan restaurangerna öppnade vid åtta så åt vi frukost på en av dem, vilket var ett misstag. Efter den usla frukosten gick vi hem och packade ihop våra saker och bar ner kajakerna till stranden.
Även idag sken solen och det var i det närmaste vindstilla. Till att börja med så paddlade vi tillbaka samma väg som vi kom igår. Men efter ett par km så vek vi av och följde Krk västerut till Stara Baska (gamla Baska). Här vid stranden/småbåtshamnen åt vi lunch. Trots det fantastiska vädret så lockades vi inte till att bada här. De flesta av oss ville nog vänta med badandet tills vi skulle komma till någon fin strand.Efter maten fortsatte vi västerut mot staden Punat. Flera fina stränder passerades men när vi äntligen kom fram till den sista stranden innan bukten över till staden Krk så visade det sig vara en nudiststrand, så det blev inte något bad. Vinden hade nu tilltagit så vi fick en fin medvind över bukten till Krk.
Även här hyrde vi två lägenheter, en över Nonos restaurang och en hos hans mamma på andra sidan gatan. Det var en bit att bära upp kajakerna till terrasen men de låg väldigt skyddade här.
Middag intogs på Nonos, en grilltallrik på havets läckerheter som smakade fint. Sedan avrundades kvällen med en promenad i gamla stan.Onsdagen den 25 september, Plavnik runt, 28 km.
I gårkväll bestämde vi oss för att stanna ytterligare en natt i Krk. Så idag gjorde vi en paddeltur runt ön Plavnik.
På morgonen när vi vaknade var det helt vindstilla och lite disigt. Det såg nästan ut som om det skulle kunna bli lite regn så jag plockade med mig paddeljacka och regnställ. Överfarten från Krk till Plavnik som var ca 5 km påminde om Norgepaddling med höga berg dolda i dimma eller dis.
Väl över tog vi en bensträckare på en liten strand innan vi fortsatte sydost efter öns sida. Vinden tilltog nu mer och mer och vågorna blev större och större. Vågorna kulminerade när vi nådde öns sydöstra spets. Vi höll ut en bit från de vassa klipporna när vi rundade Plavniks södra udde och smakade på de härliga vågorna.
Någonstans mitt på öns västra sida tog vi oss in i en vik för att äta lunch. Här fanns en stig mellan två stenmurar upp till öns topp. Husen på toppen hade tillhört några fåraherdar men var nu obebodda. Dock finns fåren kvar som lever där vilt idag och när det väl dör så blir de mat till gåsgamarna som håller till här. Vi fick se flera olika djur bl.a. korpar, ödlor, färgglada fjärilslarver, orm och en hjort på denna fina ö.
Efter promenaden paddlade vi vidare nordväst utefter ön. Även om vågorna lagt sig något så höll vi ut från klipporna där gåsgamarna brukar synas. Trots att jag försökte titta på klippvägen såg jag inte någon gåsgam, men när vi rundat nordväst spetsen så fick jag se en komma flygandes över bergskanten.
På öns norrsida var vinden lugn men när vi väl kom ut en bit från ön så märktes det att vinden inte hade mojnat helt. Så överfarten tillbaka till Krk blev lite gropig.
Torsdagen den 26 september, Krk till San Marino, 18 km
När Henrik och jag gick ner under bildäck till kaffeterian och såg alla tomma sittplatser där nere konstaterade vi att sittplatserna var feldisponerade, alla ville ju sitta ute i solen. Men när vi tittat lite närmare på färjan så förstod vi varför det var så. Redan i trappan ner så tänkte jag på att trappan var precis likadan som trapporna på färjorna i Norge. Även inne på toaletten fanns det ledtrådar som tydde på att den tidigare hade trafikerat kallare områden, det fanns rör för element men inga element. När vi sedan såg texten ”Diplom Is” på papperskorgarna så var jag helt säker på att det var en utrangerad färja från Norge.
När vi burit av kajakerna från färjan paddlade vi nordost och rundade Rabs nordligaste udde. Vi fortsatte sedan in till semesterorten San Marino. Här hade vi planer på att hyra två små kampingstugor, men Henrik hittade lyckades hyra två stora lägenheter istället. Avståndet till stranden var lite för långt för att vi skulle kunna bära dit kajakerna så vi låste samman kajakerna med vajerlås och lämnade dem nära stranden.
På kvällen gick vi till Lupar för att äta på en rustik restaurang. Efter att jag tidigare i veckan ätit en del seafood så åt jag här en pizza.Fredagen den 27 september, San Marino till Rab, 24 km
Idag var det lite molnigare igen och nästan vindstilla. Temperaturen var dock som tidigare 22-23 grader.
Vi snirklade oss sakta söderut efter ön och stannade vid flera tillfällen vid grottor och klippformationer.
Gemensamt för dessa öar är bergarten verkar delvis vara porös och spolas bort av vind och vatten och kvar blir det som är hårt i berget. Det påminner lite om raukarna på Gottland fast mindre och mycket vassare.
Mitt på ön gick vi iland på en strand för att äta lunch. Efter maten tog de flesta av oss en halvtimmes siesta innan vi paddla vidare.
Ju närmare sundet mellan ön och fastlandet vi kom ju tyngre gick det att paddla. Motströmmen var inte stark men det var ändå kännbar. Men när vi kom fram till fyren vid hamninloppet så märktes den inte av längre.
Vi paddlade vidare upp på västra sidan mellan Rab och Dolin. Här ändrade naturen karaktär ifrån karga klippor till bevuxna sanddynor.
När jag gick iland så kändes det lite sorgligt att det redan var över. Men som man säger, tiden går fort när man har roligt.
Vi brukar ju oftast tälta på våra turer och inte ta in på hotell. Men att få komma till ett nytt land, paddla och få uppleva dess natur, matkultur, få se fina gamla byar och sedan krypa ner i en säng var för mig något nytt.
Jag kan inte sammanfatta veckan på något annat sätt än att den var helt fantastisk.
Vi som paddlade var: Henrik, Stefan, Malin, Tina, Erik, Jan, Birgitta och jag.
Att få träffa Yogi Bear, paddla i Kroatiens vackra skärgård, äta massa god mat, se pittoreska byar, FÅ TID att ta fina foton, bli vältränad och axelbred... Vem vill inte följa med nästa år?!
SvaraRaderaKul att läsa, det verkar ha varit toppen! :-) /Tess