Här skriver jag om mitt kajakpaddlande och lite annat som blöter ner min näsa. Vill du titta lite närmare på någon av de små bilderna är det bara att ”klicka” på den.


lördag 26 november 2011

Adventspaddling

I dag hade Havspaddlarna sin traditionella adventstur. Det var för 12e året på rad som turen hölls och som vanlig genomfördes turen dagen före första advent.
Väderprognosen inför helgen lovade solsken men hårda vindar. På fredagseftermiddagen när jag fått ett återbud från Henrik så funderade jag på om det skulle bli någon mer än jag som tänkte paddla. Så jag chattade med Erik och frågade om han skulle följa med, vilket han lovade.
På lördagsmorgonen sken solen för fullt men vinden kändes lite för hård, åtminstone för hård för årstid, om man tänkt ge sig ut på någon längre överfart. Jag får erkänna att jag trodde att det blåste hårdare än vad det gjorde för enligt Hässlöflygplats var medelvinden 8 m/ med vindbyar över 11. Men det var i alla fall tillräckligt blåsigt för att förlägga dagens rutt till Hässlösundet. Då vinden var västsydväst fick vi en skyddad paddling hela vägen ner till Björnöns södra spets. Här gick vi ut och kände på lite på gässen och Lars surfade lite på tillbakavägen.
Det traditionsenliga fikat, med lussekajaker och pepparkakspaddlar, intogs i solskenet en bit ovanför badplatsen.
På tillbakavägen mötte vi några andra kanotister som var ute i det fina vädret.
Vi som idag paddlade de 11 km var: Pontus K, Kalle H, Jan W, Lars L, Erik G och Jag.

söndag 6 november 2011

6 november paddling

Hösten är här även om det fortfarande är ca. 10 grader varmt i luften. Trots värmen så var det inget solsken denna söndag men heller ingen Ltüzen dimma.
Stefan och jag paddlade ut till Stora Sandskär för att fika. På vägen ut kom jag på att det var den 6 november så man borde väl ha haft med sig Gustav Adolfbakelser men det fick duga med kaffe, mackor, äpple och choklad.
Men hur är det egentligen med detta datum…borde vi inte fira den 16 november istället?

onsdag 2 november 2011

Höstpaddling med vedeldad bastu

Under ett antal år har jag försökt få till en mörkerpaddling under allhelgonahelgen. Tanken har sedan varit att turen skulle avslutas i en vedeldad bastu. Tyvärr har det aldrig blivit av och inte lär det bli någon sådan paddling i år heller. Men i söndags ledde jag i alla fall en höst paddling för
Havspaddlarna som avslutades med bastubad.
Vi var sex paddlare som gav sig av från Björnöbron vid tiotiden på söndagsförmiddagen. Efter en solig och fin lördag så hade vädret slagit om och blivit lite grått och mulet lagom tills det var dags för vår lilla paddeltur. Man skulle nog kunna säga att solen lyste med sin frånvaro, men det regnade i alla fall inte och såg inte heller ut att vara allt för blåsigt.
Trots att det var i slutet av oktober så var det ca 10 grader varmt i luften och nästan lika varmt i vattnet. Kanske kommer det att bli en mild vinter med paddling ytterligare några månader…
När vi passerat den norra delen av Björnön kände vi att den sydvästliga vinden var hårdare än vad vi från början trott. Så vi tog kurs mot Almö-Lindös östra sida för att få lite lä när vi sedan skulle paddlade söderut. Väl söder om Almö Lindö väntade en lite längre överfart till Stor Sandskär. Vinden kändes dock tilltagande så vi beslöt oss för att avstå från överfarten till Sandskär och istället stannatill på Skåpholmen. Här gick vi iland för att äta och fika. Själv hade jag köpt en påse gifflar som jag tänkt bjuda på men när Kerstin plockade fram en form med hembakad kaka så lät jag köpegifflarna ligga kvar i väskan.
På tillbaka vägen rundade vi stora och lilla Skärplingen innan vi klev iland vid Björnö stug & aktivitetscenter för att tända på i bastun. Medan bastun blev varm så paddlade vi tillbaka med kajakerna till bron och återvände sedan för bastu och Mälardopp.

Vi som paddlade var: Kalle, Inger, Kerstin, Stefan, Zdenek och jag.

söndag 11 september 2011

Hjälmarekanal, 2011-09-10















Igår ledde Robert en paddeltur på Hjälmarekanal för Havspaddlarna. Tidigt på morgonen kändes det att hösten kommit, det var lite kyligt men temperaturen steg snart och innan vi var framme hade det blivit riktigt varmt och skönt i den strålande solen.
Turen startade efter den åttonde och sista slussen vid Hällby kvarn. Att paddla i en kanal är ganska långt ifrån en havspaddling men det har sin tjusning det också. Det var faktiskt mer varierande än vad jag föreställt mig.
Först paddla vi söderut genom Kvarnsjön och sedan vidare i kanalen. Bitvis var det skog på båda sidor och bitvis ängar eller odlingar eller en allé av gamla ekar. Flera hus ligger utmed kanalen och det såg ut som om det tidigare varit slussar vid några av dem.
Efter några km stannade vi och tog lite kaffe sittandes i kajakerna. Sedan fortsatte vi ner till Hjälmaren. Lunch åt vi på klipporna vid Notholmsviken.
Även om det var Robert som ledde turen så var det helt klart att det var en häger som visade oss vägen. När vi närmade oss så lyfte den och flög några hundra meter för att sedan landa vid strandkanten. Vid ett tillfälle blev hägern attackerad av en rovfågel, det såg ut att vara en falk.
På tillbakavägen kom det några droppar regn. Innan vi kom tillbaka till bilarna paddlade vi in en sväng i Kroksjön som ligger strax söder om Kvarnsjön.
I den härliga höstsolen fick vi en fin paddeltur på lite drygt 20 km.
Vi som paddlade var Robert, Zdenek, Stefan, Kerstin, Mats och jag.

tisdag 6 september 2011

Rudtjärnsgrottorna

I lördags var jag och Ellen tillsammans med Stefan och hans söner Erik och Albin till Rudtjärnsgrottorna. Dessa blockgrottor som är det största grottsystemet i Västmanlands ligger några km sydost om Virsbo. Som längst kan man krypa in 65 m i grottorna. Den totala längden av gångarna är över 160 m. Gångarna går som en labyrint med ett antal in- och utgångar i ett stenrös. Flera av ingångarna är bara några dm höga och någon meter breda. Inne i systemet finns det flera trånga passager men också några små salar.
När vi kom till platsen var det redan några pappor där med sina barn. Konstigt, undrar varför det bara var pappor som var där med sina barn?
Vi passade på att starta när det andra gänget tog rast. Barnen kröp runt och tyckte att det var jätte roligt, men jag är inte säker på att det var dom som hade roligast :-) Själv fick jag nästan en Enid Blyton känsla när vi ålade runt där, Fem på skattjakt eller något sånt.
I en av gångarna följde vi ett rep som någon hade lagt ut. Vid en trång passage kröp jag med fötterna först och försökte åla mig fram, men när jag kom till bröstkorgen tog det stopp. Barnen hade då redan passerat och fortsatte hela vägen medan jag fick vända. Tillslut kom vi dock ut vid nästan samma ställe.
Man blir riktigt trött, öm, svettig och hungrig av allt krypande och krälande. Så efter ett tag bröt vi för att grilla korv och köttbullar vid eldstaden som finns alldeles intill grottorna.
Efter maten ville ungarna fortsätta en stund till, så det var bara att dra på sig hjälm och pannlampa och gå under jord igen.
Det var en riktigt fin dagsutflykt och det var nog inte sista gången som vi besökte dessa grottor.

måndag 5 september 2011

Kajakkurs för Nigel Foster


I onsdags gick jag en teknikkurs för Nigel Foster. Det var Havspaddlarna som tillsammans med Friluftsfrämjandet arrangerade denna kurs. Nigel är inte bara en världsberömd paddlare utan även en erkänt duktig pedagog som denna dag tog sig an en grupp på fem paddlare i Västerås.
Till att börja med så gick vi igenom lite teori, så som varför kajaken lovar när man paddlar framåt och faller när man backar. Det är sådant som jag märkt tidigare men aldrig riktigt förstått varför det sker. Efter ytterligare lite teori satte vi oss i kajakerna och paddlade över sundet till Björnön där övningarna började.
Nigel håller kurser i det mesta vad det gäller paddling men dagens övningar var inriktade på styrteknik. Även om jag har paddlat Revalen utan roder under de senaste åren så fick jag lära mig ett och annat utav Nigel och hans hustru Kristine som var hjälpledare. Jag lärde mig faktiskt mer än vad jag hade trott att jag skulle göra.
Bara att se Nigel paddla och förflytta kajaken är ett nöje. Att styra runt kajaken på alla möjliga och omöjliga sätt är för honom helt naturligt. Hur bär han sig åt? När jag försökte göra någon av övningarna frågade Kristin varför jag höll så hårt i paddeln. Ser man hur Nigel håller i paddeln så förstår jag vad hon menar, se bara på fotografiet.
Lunchen avnjöt vi, i det fina vädret, på Östra holmen. Efter lunchen fortsatte vi med fler övningar och paddlade så småningom tillbaka till Björnöbron.
Dagen avslutades med ett föredrag på biblioteket där han berättade om ett annorlunda paddeläventyr som de gjorde 2010. Turen gick från Medelhavet genom Frankrike till Atlanten. De färdades genom gamla kanaler och vindistrikt med allt vad det innebar.

söndag 4 september 2011

Ålandspaddling 2011-08-26---2011-08-27



Förra helgen var jag, Mats och Daniel på Åland för att paddla. Vi gav oss iväg efter jobbet på torsdagseftermiddagen och tog färjan över till Eckerö. Då Daniel har en stuga väster om Mariehamn, som ligger precis vid havet, så kändes det onödigt att ta med oss tält.
På fredagen var vädret mulet och lite blåsigt men vågorna såg inte ut att vara allt för stora. Men då varken Mats eller Daniel har någon större erfarenhet av att paddla i vågor bestämde vi oss för att börja paddla ut ifrån stugan och känna lite på vågorna. Vågorna var mer som dyningar och bröt inte så vi paddlade söderut ner mot Lågskär och vidare ner till Österkläpp där vi gick iland. Här tittade vi på några små jättegrytor i berget och fikade. När vi satt och drack kaffet smögs sig dimman fram så att vi knappt såg till Bogskär. Vi skyndade oss iväg mot Truthällen och sedan upp mellan Bogskär och Smultrongrund. Även Kråkören och Storskär rundades före lunchen intogs. Innan vi paddlade tillbaka till stugan rundade vi Pepparn. Dagens sträcka blev 15 km.
På lördagen körde vi upp till Bomarsund och la i kajakerna lite norr om bron över till Prästö. Vi började paddla söderut förbi Bomarsunds fästning och rundade sedan Prästön innan vi fikade på en hög klippa vid norra Mickelsö.
Efter en lång fikapaus i det fina solskenet paddlade vi norröver för att äta lunch på Kåtholm. Nu började vinden tillta så vi tog bara en liten sväng upp till Ekholmen innan vi vände söderut på Vibberholms västra sida. Härifrån var det en ganska lång överfart innan vi var tillbaka vid Bomarsund. Dagens sträcka 17 km.

söndag 28 augusti 2011

Kontroll av kajakorienteringskontroller

För en tid sedan fick jag ett mail från en medlem i Havspaddlarna om att två kajakorienteringskontroller saknades. Så för två veckor sedan paddlade jag och Mats ut på Mälaren för att ersätta de saknade kontrollerna.
Först paddlade vi ut till Stora Sandskär där vi åt lunch och skrev några rader i loggboken. Mätta och belåtna paddlade vi vidare till Flaten. Här satte jag upp en ny kontroll utan att ens leta efter den som antagligen var försvunnen. Sedan paddlade vi ytterligare några km söderut till Högholmen där vi gick i land för att sätta upp kontroll nummer sex igen. Det visade sig dock att den gamla kontrollen satt kvar så vi drack bara lite kaffe vid fyren innan vi vände hemåt igen.
På tillbaka vägen paddlade vi förbi Stor Skärplingen där ytterligare en kontroll sitter. Jag lät Mats leta reda på den själv utan min hjälp. Det kändes bra att han hittade kontrollen endast med hjälp av kartan och dess beskrivning.

fredag 12 augusti 2011

Hajk till Brommö, 2011-07-25 --- 2011-07-27

Under några semesterdagar åkte jag och Ellen tillsammans med min kusin och några kusinbarn till Brommö. Detta är en tradition som kusinen och hans kompis har gjort under flera år. I år följde inte bara jag och Ellen med utan ytterligare en syssling till Ellen.
Vi lånade mamma och Staffans båt (eller är det lillebrors?) och åkte från Sjötorp på måndagseftermiddagen. Efter ca två timmars färd i fint väder var vi framme vid västra sidan av Brommö. Här la vi till vid klipporna som ligger inne i viken. Viken är en stor långgrund sandstrand.
En bit bort ligger det tre stora vindskydd som vi slog läger vid.
Vi började med att samla lite ved till en lägereld innan vi packade upp våra saker. Ellen och jag slog upp ett innertält som skydd mot eventuella myggor under natten.
Efter korvgrillning och lite mys vi lägerelden gick vi och la oss. Vi märkte knappt av några myggor men de lär ha funnits utanför myggnätet.
När vi vaknade på morgonen var vädret ännu finare än dagen innan.
På förmiddagen åkte kusinen över till Torsö för att hämta sin kompis och hans söner. När de anlänt började vi med att bada innan vi gick upp till lägret. De packade upp sina saker i vindskyddet mittemot det som vi ockuperat.
På eftermiddagen gick vi bort mot ön Hovden för att bada. Hela viken mellan Hovden och Brommö är en stor grund sandlagun. Vi vadade tillbaka till båten via den lilla ön i viken. På denna lilla ö låg änne ett vindskydd.
Till middag stekte vi hamburgare över elden på en stor stekhäll. Efter maten gick vi ut på klipporna och försökte fiska. Det visade sig vara ganska svårt vid det långgrunda berget med flera bottennapp. Så det blev ingen fisk idag… men det blev en dag med bad, bad och mera bad.
På onsdagen fortsatte det fantastiskt fina vädret med mera badande innan vi på eftermiddagen åkte tillbaka till Sjötorp.
För många år sedan var jag vid just denna badvik och paddlade med min kanadensare. Kommer ihåg att det fanns många fler fina platser i dessa vatten, måste ta mig hit och paddla kajak vid något tillfälle.


lördag 23 juli 2011

Kajakorientering, 2011-07-17

I söndags paddlade jag och Stefan ut med Havspaddlarnas sista orienteringskontroller, det blev tillslut 21 kontroller. För att få delta i utlottningen av ett pris på årsmötet ska man ha hittat 14 av de 21 kontrollerna och mejlat mig de rätta bokstavskoderna.
Vi startade från Ängsö och paddlade först ut till Skarpan där vi satte upp en kontroll. Här passade vi på att äta lunch innan vi fortsatte till Gimpelstenarna, som var fågelskyddsområde till 15 juli. Just fågelskyddet var en av anledningarna till att vi väntat så länge med att sätta ut de sista kontrollerna.
Den tredje kontrollen för dagen sattes på Sörmlandssidan vid Ekudden innan vi upp till Hallingen där den sista kontrollen sattes upp.
Jag hoppas att medlemmarna i Havspaddlarna kommer att uppskatta denna orientering och kanske hitta något smultronställe på någon av Mälaröarna.
Den paddlade sträckan blev 21 km.

måndag 18 juli 2011

Paddling vid Helgelandskusten, 2011-07-08 --- 2011-07-13

Fredagen den 8 juli
Efter en lång bilresa som inkluderade två färjeöverfarter var vi framme vid Solfjellsjyen på ön Dønna. När färskvatten var påfyllt och kajakerna packade gav vi oss av sent på fredagseftermiddagen. Då klockan redan började bli mycket bestämde vi oss för att paddla en bit norr över för att hitta någon lämplig ö inom ett par timmars paddling. Vid Slapøya stötte vi på en lokal paddlare som berättade att de själva föredrog att paddla i området i augusti då flygfäna inte var så påfrestande och nätterna inte så ljusa. Att det skulle kunna vara mycket mygg hade vi hört så Stefan hade införskaffat två hattar med myggnät. Turligt nog så behövde vi inte ta fram näthattarna någon gång under paddelveckan. Kanske berodde det på att det var ganska blåsigt under hela veckan. De ljusa nätterna hade jag inte riktigt tänkt på så pannlampa och ficklampa förblev ouppackade.
Tio km nordväst om Solfjellsjyen ligger Havstein, på dess östra sida finns en lite halvö som vi slog upp tälten på. Till kvällsmat åt vi tonfisk med creme fraiche och potatismos.

Lördagen den 9 juli
Vaknade vid tretiden av att det spöregnade. Regnandet fortsatte med småskurar fram till halv tiotiden så vi väntade ut det innan vi klev upp, vilket blev ganska sent. Men till frukost så fick vi fint väder och tälten hann torka innan de packades.
Vi fortsatte att paddla nordost över Søråsværfjorden, en överfart på ca 5 km, mot Åsværet. Här tog vi sikte på fyren Lassan. Mot slutet av överfarten tilltog vinden och det var skönt att komma in i den mot vinden skyddade skärgården. Vi fortsatte en bit väster innan vi gick i land för att laga i ordning lunchen på norra sidan av Storengøya. Då det var ebb satte vi oss på havspotten för att laga och äta lunchen som bestod av chorizo med pasta. Det var en lustig känsla, nästan lite som i Pirates of the caribbean filmerna, att sitta bland tången på havsbotten och laga maten. Tidvattenskillnaden är nästan två och en halv meter, något som vi inte alls är vana vid i Sverige.
När vi ätit i det fina vädret såg vi en front närma sig söderifrån med hård sydlig vind och spöregn. Så vi hoppade i kajakerna och paddlade ytterligare lite västerut innan vi veka av norrut. Bland de många öarna gick det lätt att hitta lä. Regnet passerade ganska snabbt så snart kunde vi njuta av den fantastiskt vackra arkipelagen.
Efter en stunds paddling fick vi se en säl ligga och sola sig på ett litet skär. När den såg oss reste den på sig och tittade nyfiket på oss för att sedan dyka i havet och ta en lite närmare titt på oss innan den försvann. Det var dock inte bara sälen som var sevärd här utan några riktigt fina vikar med fantastiska färger och väldigt klart vatten.
När vi tagit en sväng i den norra delen av Åsværet så gick vi tillbaka söderut för att se om vi kunde fortsätta till Skipbåtsvær. Men en tolv km lång överfart i ca tio meter per sekunds motvind kändes inte så lockande. Så istället valde vi att slå läger tidigt på kvällen på Bukkøya. Även om det var lite blåsigt så bjöd kvällen på klart härligt väder med utsikt över de många fjällen.
Dagens paddling blev 18 km.
Till kvällsmat åt vi en liten torsk som Stefan hade dragit upp och vegetarisk tandoori med ris.

Söndagen den 10 juli
Morgonen var inte lika klar som kvällen var så de sju systrarna var åter dolda i molnen. Men vinden hade avtagit något och dessutom vänt till nordvästlig så det skulle inte bli rak motvind vid överfarten till Skipbåtsvær. Efter en och en halv timmes fin paddling hade vi tagit oss över till denna skärgård. Vi snirklade oss vidare söderut och paddlade så småningom över till Gåsvær, en kortare överfart på ett par km. När vi kommit över så började vi leta efter ett lämpligt lunchställe. Här var dock klipporna ganska branta och då tidvattnet var lågt så var de fulla med hal tång. Tillslut hittade vi en klippa där vi kom i land och lagade våra laxbullar med potatismos.
Efter lunchen planerade vi att fortsätta söderut till Steinan och sedan vika öster för att gå över Oddfjorden till Vardøya. Vinden hade dock tilltagit under eftermiddagen och när vi kom fram till Gåsværfjorden såg vi att det var ett riktigt oväder på ingående. Så vi beslutade oss för att paddla upp i skärgården och hitta en tältplats innan ovädret var över oss. Några km upp hittade vi en ö, Helløya, där vi slog upp tälten. Efter att vi rest tälten och burit upp kajakerna så kom ovädret med åska och regn. Efter en halvtimme hade åskan dragit förbi men blåsten var kvar.
Före middagen gick vi en sväng på ön och hittade då en massa hjortron. Till middag lagade vi pasta carbonara. Efter att vi ätit och satt på klipporna och pratade kom en stor säl och simmade förbi i sundet.
Den paddlade sträckan blev 29 km.

Måndagen den 11 juli
Måndagen bjöd på molnigt väder men det var nästan vindstilla. Vi började med den lilla överfarten till Steinan där paddlade vi mellan en massa små öar där tidvattnet var så lågt att vi knappt kunde ta oss fram. Nästa överfart på ca 5 km gick rakt söderut till Indre Flesa. Ytterligare en överfart på några km korsade innan vi kom fram till Husvær. Här stötte vi på två norska damer som plockade blåmusslor från klipporna i sina kajaker och en man som fiskade torsk från sin kajak. De berättade att de bodde på ett kajakcenter som hette Havnomaden som bara låg runt ön.
Vi paddlade dit och pratade med paret som drev centret. Här kunde man inte bara hyra kajakprylar utan de hade ett antal sovrum, kök och duschar. I huset drev de även en pub där det brukar vara uppträdanden.
Sedan paddlade vi söderut till Skålværs skärgård. Tanken var att vi skulle ta oss till den allra sydligaste delen av skärgården för att följande dag paddla över till Vega. Men tiden hade gått fort så valde istället att slå läger för natten på en ö en bit upp i skärgården. Vinden hade nu tilltagit så det blev till att slå upp tälten i hårdvind igen.
Ön hade två fina korallstränder. När vi några timmar senare satt och åt middag kunde vi se hur tidvattnet nådde sin topp och sköljde över kammen mellan stränderna.
Paddlad sträcka 39 km.
Lunch: Sparrissoppa med smörgåsar.
Middag: Salamimos.

Tisdagen den 12 juli
Det blåste en hård vind under större delen av natten och morgonen. Tidigt på morgonen kom det även en del regn. Att göra överfarten till Vega i den hårda vinden kändes föga lockande så jag låg kvar i tältet och försökte göra några minnesanteckningar över de senaste dagarna.
När jag väl kröp ut ur tältet så möttes jag av tre nyfikna får. Kvällen före hade de varit på grannön men hade antagligen kommit över till ”vår” ö under natten när det var lågvatten.
På eftermiddagen gav vi oss i alla fall över till Vega och byn Holand. Här hade vi tänkt handla bröd och fylla på färskvatten. Det visade sig dock att den lilla affären som hade funnits där hade lagts ner i våras. Men vi blev av flera personer erbjudna att låna en bil och köra till Gladstad för att kunna handla där. Vi tackade för erbjudandena men avböjde då det inte kändes rätt att sätta sig i någon annans bil med våra paddelkläder. När en av damerna som erbjöd sig att låna ut sin bil till oss hörde att det bara var lite bröd vi tänkt handla så gick hon ner i båten och hämtade en limpa åt oss. Vad ska man säga? En sådan generositet och hjälpsamhet är man inte riktigt van vid. Faktum är att alla som vi mött har varit jätte trevliga.
Vi fick även ett tips om att det serverades god fisksoppa borta vid museet, så vi paddlade dit. Efter två tallrikar av den utsökta fisksoppa, en bit chokladtårta och en kopp kaffe var jag så mätt att jag knappt orkade paddla vidare. Men kvällen närmade sig, klockan var nu sex, så vi var tvungna att paddla vidare för att hitta en lägerplats.
Vi valde att paddla norrut igen upp till Skåvær där vi hade hört att ön Tåværet skulle vara fin. Väl framme möttes vi av en fantastiskt fin vik i söderläge där vi slog upp tälten.
Vid niotiden var vi fortfarande mätta av fisksoppan så vi skippade middagen.
Stefan hade tänkt tända en eld men veden var sur och det började regna, så vid 22-tiden gick vi och la oss. Efter någon timme, då det fortfarande var irriterande ljust, kom det en skock får och bräkte precis utanför tältet. Det var ett himla liv, nästan så jag ville sticka ut huvudet och skrika ”gå hem med er!” Men jag insåg vem det var som var gäst så jag lät bli och efter några timmar drog de vidare.
Dagens paddelsträcka: 16 km.

Ondsagen den 13 juli
Vi hade tänkt sticka tidigt på morgonen men det regnade fram till halvtio, så vi låg kvar i tälten tills dess. Under hela dagen hängde regnet i luften och det var jämngrått vart man än tittade. Även vinden var lite otrevligt hård och kom från sydost.
När vi satt och åt frukost kom det en labb och jagade en gråhäger precis ovanför våra huvuden. Det lät nästan som ett reaplan när de kom farandes. Labbar hade vi sett i de andra skärgårdarna men häger såg vi bara här nere mot Vega.
Efter frukosten bestämde vi oss för att paddla upp till Havnomaden för att hyra oss en dusch, och eventuellt höra om de hade något ledigt rum.
På vägen upp tog vi skydd från vinden av de många öarna. Det var så många öar att det var svårt att följa med på kartan hela tiden. Vi orienterade oss snarare genom att hålla koll på kraftledningarna.
Till lunch åt vi sparrissoppa som vi hade med oss i termos.
När vi på eftermiddagen kom upp till Havnomaden och de hade ett ledigt rum så tog vi det. De tre personer som vi mötte två dagar tidigare var fortfarande kvar plus ytterligare ett antal. De hade tänkt äta middag på ”Kråkbollen” (Sjöborre på svenska) en gammal fiskebod som var omgjord till en pub. Där de för kvällen skulle servera bacalhau, en slags fiskgryta gjord på torkad fisk och det lär även vara Portugals nationalrätt.
Efter en otroligt härlig dusch följde vi med de andra paddlarna från kajakcentret till Kråkbollen och fick en jättetrevlig kväll.
Paddelsträcka: 23 km

Torsdagen den 14 juli
Målet, denna avslutande paddeldag på Helgelandskusten, var att ta oss tillbaka till bilen på Dønna. Vi lämnade Havnomaden vid tiotiden på morgonen och paddlade norrut. Den ostliga vinden hade tilltagit ytterligare vilket märktes när vi skulle korsa den första överfarten. Även om det bara var en överfart på fyra km så gjorde vågorna och vinden att det tog lång tid att ta sig över. Och det hela förvärrades när vi hade någon km kvar då det kom en regnskur med ännu kraftigare vindbyar. Efter det blev det några km paddling i skyddat vatten bland en massa öar. Innan det var dags att lämna ögruppen tog vi lite varm soppa.
Nu rundade vi Ytre øksningan och vek sedan av mot Staulen. Här blev vi varse om att yttrycket ”genvägar ofta är senvägar”. Vi trodde att man skulle kunna vika av före Staulen och sedan paddla under någon av de många broarna. Vägarna mellan öarna visade sig dock sakna broar, man hade snarare bara fyllt upp med fyllnadsmassor så det gick inte att paddla under dem. Det var bara att vända om och paddla ner till fyren Kjeøya och paddla upp i farleden mot Norstaulen. Härifrån var det ytterligare en längre överfart innan vi kunde vika av mot Solfjellsjyen.
Dagens paddelsträcka 40 km


Sammanfattningsvis kan man säga att Helgelandskusten är ett helt fantastiskt område som jag gärna återvänder till. Här finns flera fina skärgårdar med mängder av öar. Fjällen i bakgrunden med bland annat de Syv søstra gör det också till en väldigt vacker paddling.
Vattnet är kallt så jag valde att paddla i torrdräkt medans Stefan paddlade i paddeljacka och paddelbyxor. Då vi hade ganska molnigt och regnigt så tyckte jag att det oftast bara var skönt med torrisen men vid något tillfälle var det lite för varmt.
Vi såg en mängd olika fåglar bland annat strandskatan som nog är den vanligaste. Andra fåglar som vi såg var lunnefågel, tobisgrisslor, labb, havsörn och måsar. Apropå fåglar på hemvägen utefter blå vägen såg jag inte mindre än sex ugglor. Antar att de jagade fjällämlar som sprang över vägen i midnattsljuset.

söndag 12 juni 2011

Paddling i Gryts skärgård, 11-06-02—11-06-06


I ett samarbete mellan Havspaddlarna och KF Öresund så var vi från HAV inbjudna att delta på deras Grytpaddling under långhelgen.
Vi åkte tidigt på torsdagsmorgonen från Västerås för att möta Öresundskanotisterna vid Fyrudden utanför Valdemarsvik. Vi kom fram vid halvtio tiden och skyndade oss att packa kajakerna för att komma i vattnet så fort som möjligt, så fort att jag glömde smörja in mig med solskyddsfaktor. Vi paddlade ut från badet vid Snäckvarp och rundade Fyrudden söderut. Farleden korsades och efter att Kättilö passerats så vek vi av norrut i Finnhamn, en fin kanal med en imponerande klippa. Då vi HAVare var något sena till starten så blev det lunchstopp efter en stund. Jag tror att det var vid Brännäset på Kråkmarö som vi stannade. Före lunchen tyckte jag att tempot var lite högre än vad vi från HAV var vana vid. Men efter lunchen kändes det som vi hittade ett tempo som passade hela gruppen.
Vi fortsatte sedan norrut förbi Armnö och in mellan Håskö och Bockholmen samt mellan Lilla och Stora Flisan innan vi slog läger på Gräsmarös nordöstra sida.
Efter en fika, som Erik bjöd på, och att vi slagit upp tälten tog vi en kvällspaddling ytterligare en bit norröver, runt Ålämningskär och fågelskyddsområdet öster om den. Efter kvällspaddlingen grillade jag och Stefan kött och värmde en potatisgratäng i Trangian.
Vädret denna Kristi himmelfärdsdag var strålande med massor av sol och endast en lätt bris som till kvällen tilltog något. På kvällen kände jag att jag inte smort in mig med solkräm…
Även fredagen bjöd på strålande solsken med endast svaga vindar. Vi fortsatte nu norröver en sju åtta km innan vi vek av västerut för att gå iland på Kummelklabb där lunchen intogs. Efter lunchen fortsatte vi söderut och hamnade så småningom i en vik på nordöstra Harstena.
På lördagsmorgonen hade vinden ökat till friskbris ifrån söder. Vi började dock paddla i lä på Harstenas nordsida ner till den gamla byn där vi gick iland. Här ligger en osannolik idyll med gamla röda stugor. Vi gick runt en stund på denna vackra ö och besökte bl.a. insjön med de röda näckrosorna. Tyvärr var kiosken stängd, annars hade en glass suttit fint i solskenet. Det var ännu tidigt för lunch så vi hoppade i kajakerna och fortsatte sydväst till en liten ö mellan Sandgärdet och Grönsö där vi lagade och åt lunch.
Efter lunchpausen skulle vi ut på lite mer oskyddat vatten i motvinden, så paddeljackan åkte på. Efter två dagars ”finväder” kändes det ganska skönt att få lite motvind och lite saltstänk. Efter några km hade vi tagit oss ner till Gubbökupa där vi gick iland. Vi vandrade upp på toppen där det fanns en stenkummel (alla kumlar kanske är av sten?...ja, om de inte simmar förståss). Tidigare lär det ha funnits en vårdkase häruppe. Det måste ha varit ett perfekt ställe för en sådan, för härifrån har man en fantastisk utsikt över hela Gryts skärgård.

Lägerplatsen för natten hittade vi ytterligare ett antal km söderut i Alsundet på Långholmen.
Även söndagsmorgonen bjöd på friska vindar men nu ifrån nordost. Vi var några som gärna ville ut och runda fyren på Häradsskär. Ut dit kunde vi paddla i lä från diverse öar, men väl där låg vinden och vågorna på så vi fick riktig havskänsla. Efter ett kort besök vid fyren paddlade vi norrut igen och tog lunch på några gassande klippor på Ekholmen. För att få en lagom lång tillbakapaddling på måndagen så fortsatte vi ytterligare norrut och in i Armöflagen där vi slog läger för natten på L Tåsäcken.
På måndagen, nationaldagen, hade vinden mojnat och vi fick en fin paddling tillbaka till bilarna.
Det blev glatt möte med Öresundsgänget och vi fann varandra med en gång. Jag hoppas verkligen att vi kan få till flera gemensamma paddlingar framöver.
Vi som fick denna fantastiska paddling tillsammans var Niklas (KFÖ, turledare), Anne-Grete (KFÖ), Erik (KFÖ), Bengt (KFÖ), Hendrik (KFÖ och HAV), Stefan (HAV), Gertrud (HAV) och jag.